Utbildningen bör formas för en hållbar mäklarbransch

I den uppmärksammade granskningen av utbildningar för fastighetsmäklare framgår tydliga brister i sju av tio. I bedömargruppen för granskningen deltog Fastighetsmäklarförbundets ordförande, Johan Linde, som vill se att lärosätena tar ett större ansvar och skapar bättre förutsättningar för nya mäklare i en redan konkurrensutsatt bransch.

I granskningen från Universitetskanslerämbetet (UKÄ) framgår det att endast tre av tio högskoleutbildningar i fastighetsmäkleri uppnår hög kvalitet. Medan de övriga sju har ifrågasatt kvalitet och uppfyller därav inte kvalitetskraven för högre utbildning.

Bakom granskningen står en bedömargrupp bestående av ämnessakkunniga, arbetslivsföreträdare och studentrepresentant, bland annat Johan Linde, ordförande för Fastighetsmäklarförbundets (FMF).

FMF har tidigare tagit upp problemet med att nyexaminerade mäklare startar sina karriärer i en utsatt situation i en redan tuff bransch. Inte minst på grund av bristande vägledning från sin utbildning om vad som förväntas av dem som mäklare. Vilket kan ses som en bidragande faktor till att nya mäklare lämnar branschen.

– Med goda exempel på utbildningar som ger fastighetsmäklare behörighet finns också stora möjligheter för lärosätena att ta rygg på varandra i utbildningens kärnområden. Parallellt med att jobba nära branschorganisationerna, t.ex. FMF och inte vara rädda för att bjuda in varandra till bordet för att finna förbättringspotentialer. Ur ett globalt perspektiv har vi högt ställda krav på fastighetsmäklarkåren vilket också tryggar det konsumentskydd som vi värdesätter i Sverige.”, menar Johan Linde, ordförande för FMF.

De tre lärosäten som har godkända utbildningar är Malmö Universitet med kandidatexamen i fastighetsvetenskap, Luleå tekniska universitet med fastighetsmäklarutbildning och Kungliga Tekniska högskolan med kandidatexamen i fastighetsutveckling med inriktning på fastighetsförmedling.

Granskningen inkluderar endast kurser som berör fastighetsmäkleri och inte övriga delar av utbildningarna. UKÄ kommer att följa upp de utbildningar som inte uppnått hög kvalitet och vid behov kan examenstillståndet granskas om ett år. Korrigeringar av kvalitetsbristerna måste redovisas senast 20 februari nästa år.

Granskningsresultat

Om granskningen 

Publicerad: 2024-03-27

Carola Russmark, VD

Regeringsuppdrag väcker positiva reaktioner inom mäklarbranschen

Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) har fått i uppdrag från regeringen att redovisa kostnaderna och avgifterna för registrering och tillsyn av fastighetsmäklare respektive fastighetsmäklarföretag. Fastighetsmäklarförbundet (FMF) ställer sig positiva till redovisningen i hopp om en rättvis avgift. 

Myndigheten ska redovisa den nuvarande och förväntade genomsnittliga kostnaden per ärende för tillsyn av fastighetsmäklare respektive fastighetsmäklarföretag, samt i vilken utsträckning kostnaderna varierar beroende på företagets storlek.  

Fastighetsmäklarförbundet som branschorganisation för svenska fastighetsmäklare ställer sig positiva till uppdraget och ser det som ett första steg mot en mer transparent bransch med rättvisa avgifter för sina medlemmar. Tillsyn av större företag kräver mer resurser jämfört med tillsyn av bolag med bara en eller få mäklare. 

– Vi anser det inte vara rimligt att fastighetsmäklare som driver ett eget AB med bara sig själv som anställd ska betala samma avgift som ett företag med 20 anställda. Här skulle FMF vilja se en ny differentierad modell som tar hänsyn till storleken på bolag., säger Carola Russmark, vd på Fastighetsmäklarförbundet. 

Samtidigt har FMI tidigare haft underskott i verksamheten finansierad av ansökningsavgifter och överskott i verksamheten finansierad av årliga avgifter. Uppdraget innebär att myndigheten nu ska föreslå en eller flera nivåer på avgiften för ansökan om registrering och den årliga avgiften, som ska motsvara de faktiska kostnaderna för myndighetens verksamheter.  

Att överskottet av årliga avgifter nu granskas, hoppas Fastighetsmäklarförbundet har en positiv inverkan på både avgiften för verksamma mäklare, men även skapar rättvisa förutsättningar bland företagare inom branschen.  

FMI ska senast den 3 maj 2024 redovisa uppdraget till Regeringskansliet. 

 

 

Publicerad: 2024-03-14

Beslutsunderlag för FMI:s framtid klart

Regeringen vill ta reda på om Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) och Konsumentverket kan slås samman för att kostnadseffektivisera. Nu har myndigheterna undersökt förutsättningarna och skickat in ett beslutsunderlag för en sammanslagning till regeringen.

Myndigheterna fick uppdraget i november förra året. Sedan dess har de arbetat tillsammans med att analysera vilka möjliga effekter och konsekvenser en sammanslagning skulle kunna innebära. Nu kommenterar Fastighetsmäklarförbundet uppdraget.

– Från förbundets perspektiv är det viktigt att inte låta ett effektiviserande och kostnadsbesparande syfte få bli på för stor bekostnad av myndighetens funktionalitet och kärnverksamhet. FMI:s verksamhet som den är utformad idag, bidrar till ett kvalitetssäkrat yrke och en högre branschstandard, kommenterar Carola Russmark, vd för Fastighetsmäklarförbundet.

Myndigheten fyller utöver sin disciplinnämnd en viktig funktion genom lagstadgad registrering av både mäklarföretag och enskilda fastighetsmäklare, vilket är en betydande trygghetsfaktor för såväl fastighetsmäklare som konsumenter, menar Russmark.

I redovisningen konstateras att det finns flera skillnader i myndigheternas uppdrag, finansiering och förutsättningar. Såväl för- som nackdelar med en sammanslagning har identifierats, som också Gunilla Paulsson, myndighetschef på Fastighetsmäklarinspektionen kommenterar i ett pressmeddelande.

– Det finns flera faktorer som skulle komplicera en sammanslagning. FMI har tillsyn över ett reglerat yrke och har en disciplinnämnd som är ett särskilt beslutsorgan som inte finns inom Konsumentverkets verksamhet. FMI finansieras också av de avgifter som mäklare och mäklarföretag betalar medan Konsumentverket bekostas av skattemedel, säger Gunilla Paulsson.

När ett eventuellt besked om sammanslagning kommer är i nuläget oklart.

 

publicerat: 06.03.2024

dog

Ny lathund för beräkning av indirekt nettoskuldsättning

Nu kan du ladda ner den nya lathunden som vi tagit fram för att underlätta din uträkning av en bostadsrätts indirekta nettoskuldsättning, en uppgift som varit obligatorisk för mäklare att presentera sedan första januari 2023.

Lathunden är uppdaterad den 28e februari 2024, efter den senaste informationen från FMI och myndighetens ”Vägledning för uträkning av bostadsrätts indirekta nettoskuldsättning” som gavs ut i årsskiftet 2023/2024.

Ladda ner lathunden här

 

Publicerat: 29.02.2024

Nu är det enklare att jämföra bostadsrättsföreningars ekonomi

Den 1 januari 2023 trädde ändringar i årsredovisningslagen, med kompletterande allmänna råd från Bokföringsnämnden, i kraft. Dessa ändringar påverkar innehållet i bostadsrättsföreningars förvaltningsberättelser och årsredovisningar och kan vara bra för dig som mäklare att känna till nu när ”rapportsäsongen” 2024 snart börjar.

Syftet med de nya kraven är att underlätta för medlemmar, presumtiva medlemmar och andra intressenter att bedöma bostadsrättsföreningens ekonomi och kunna jämföra med andra föreningar.

De nyckeltal som främst ska finnas med är:

  • Årsavgiften per kvadratmeter upplåten med bostadsrätt fördelad på bostäder och lokaler
  • Årsavgifternas andel i procent av totala rörelseintäkter
  • Skuldsättning per kvadratmeter
  • Skuldsättning per kvadratmeter upplåten med bostadsrätt
  • Sparande per kvadratmeter
  • Räntekänslighet
  • Energikostnad per kvadratmeter

Utöver innehållet i förvaltningsberättelsen ska föreningens årsredovisning innehålla en kassaflödesanalys, samt vid negativt resultat, en upplysning om vad det får för verkan på föreningens möjlighet att finansiera sina framtida ekonomiska åtaganden.

Vårens kurser 2024

Vårens webbinarium är spikade. Skriv ner datumen i kalendern så får du länken till webbinariet på mailen dagen innan. Vi kommer även publicera länken dagen innan i kurskalendern.

21 mars fullmakter

09.00 – 10.00        online        länk får du på mailen

Nu är det dags! Fullmakter är som bekant vanligt förekommande i mäklares vardag. Samtidigt är fullmaktsjuridik både svårt och med många rykten som cirkulerar i branschen. Webbinariet riktar sig både till nya och mer erfarna mäklare.

Under föreläsningen kommer advokaterna Ola Betjemann och Mikael von Schedvin att gå igenom grundläggande fullmaktsfrågor som mäklare ofta stöter på, varvid de vanligaste problemen och riskerna för fel kommer uppmärksammas.

Kom till kursen

25 april konkurrerande provisionsanspråk

09.00 – 10.00        online        länk får du på mailen

Ditt eller mitt? Tvister mellan mäklare om rätten till provision blir allt vanligare i en marknad som har blivit tuffare på senare år. Tidigare har utgångspunkten varit ”vinnaren tar allt” men FRN har nu mer och mer lämnat detta synsätt, för att i stället ofta hitta en uppskattad fördelning av provisionen i respektive fall.

Under föreläsningen går advokaterna Claes Lood och Daniel Berger bland annat igenom de olika bedömningsgrunder som FRN tillämpar och vad du som mäklare ska tänka på när du tar över ett uppdrag efter en tidigare mäklare.

Kom till kursen

16 maj kontraktsvillkor och tilläggsavtal

09.00 – 10.00        online        länk får du på mailen

Låter konkreta tips för hur du ska lyckas med specialskrivna klausuler och tilläggsavtal bra? Den här morgonen kommer Advokaten Claes Lood och Johanna Gunnarsson guida dig hur du bäst löser dessa specialare.

Under de senaste åren, i den förändrade konjunkturen, har frågor om tilläggsavtal och specialskrivna klausuler mellan köpare och säljare blivit allt vanligare. Samtidigt är detta ett område som fastighetsmäklarutbildningen inte lägger tillräckligt fokus vid och som dessutom ofta inkluderar hög risk för skadeståndskrav mot mäklare.

En av mäklarens främsta skyldigheter är att formulera tydliga avtalsvillkor som minimerar risken för tvister mellan parterna. Ofta ligger det också i parternas intresse – även när de inte själva inser det – att mäklaren lyckas stå emot potentiellt dåliga uppgörelser och i stället presentera bättre lösningar.

Syftet med denna kurs är att du som mäklare ska bli bättre på att formulera tydliga avtalsvillkor, för att på så sätt erbjuda en pålitlig service, samt minimera tvister mellan parter och risken för skadeståndskrav.

Kom till kursen

 

FMF

FMI presenterar disciplinära påföljder och vägledning för mäklare

I veckan presenterade Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) resultatet av deras granskning avseende beräkning och redovisning av en bostadsrätts indirekta nettoskuldsättning. Granskningen resulterade i disciplinära påföljder och ett vägledande dokument som ska hjälpa mäklare vid uträkningen av uppgiften.

Som redan känt måste mäklare sedan den 1 januari 2023 lämna uppgift i objektsbeskrivningen om hur stor del av föreningens totala nettoskuldsättning som belastar en enskild bostadsrätt. En bestämmelse som blivit uppmärksammad som svår att tillämpa av flera fastighetsmäklare.

Vi på Fastighetsmäklarförbundet (FMF) har länge argumenterat för att det är absurt att kravet att göra dessa beräkningar har lagts på individuella fastighetsmäklare, i stället för den bostadsrättsförening som ansvarar för framtagandet av årsredovisningen i fråga.

I veckan publicerade Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) resultatet av den tematiska granskning som myndigheten genomfört för att undersöka hur väl bestämmelsen efterlevs och för att ge sin syn på tillämpningen. Granskningen omfattade 16 olika mäklare och två förmedlingsuppdrag vardera och resulterade i att flera mäklare fick en disciplinär påföljd för att ha utelämnat eller lämnat en felaktig uppgift.

– Det är inte rimligt att ansvaret ska läggas på mäklarna. Det borde inte ha hamnat där från första början. Uträkningen av indirekt nettoskuldsättning borde snarast vara en fråga för bostadsrättsföreningarna, deras revisorer och förvaltare, säger Carola Russmark, vd på Fastighetsmäklarförbundet.

FMI har sedan tidigare uppmärksammats om att många mäklare upplever att den nya bestämmelsen är svår att tillämpa. Nu tillhandahåller FMI ett vägledande dokument som ska hjälpa mäklare vid uträkningen av uppgiften.

— Jag anser att det ska vara tydligt för mäklare hur en bestämmelse ska omsättas i praktiken innan disciplinära åtgärder tillämpas. Blickar vi framåt avser förbundet att tillsammans med FMI och andra aktörer fortsätta försöka påverka Riksdag och Regering att lagstifta ett krav för samtliga Sveriges bostadsrättsföreningar att i sina årsredovisningar inta uppgift om föreningens indirekta nettoskuldsättning, fortsätter Carola Russmark, VD på Fastighetsmäklarförbundet

Här hittar du FMI:s PM och vägledning gällande beräkning och redovisning av bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning.

Carola Russmark, VD

Hon är redo att leda branschen framåt

Carola Russmark är Fastighetsmäklarförbundets nya VD sedan 2 januari 2024. I en tid präglad av ekonomisk osäkerhet och ökade regelkrav strävar Russmark inte bara efter att vara en central röst i branschen – hon vill förbättra mäklarkårens förutsättningar för framtiden.

Med över 15 års erfarenhet inom fastighetssektorn och många år som fastighetsmäklare i ryggen har Russmark erfarit hur branschen präglats av upp och nedgångar, men menar att det är särskilt tuffa utmaningar som mäklarkåren står inför idag.

På grund av världsläget, skenade räntor, inflation och hushållens ansträngda ekonomi, som inneburit färre affärer på bostadsmarknaden ökar också kraven på uthållighet. Och med hård konkurrens, ökade kostnader, nya regelverk och lagar att förhålla sig till, strävar Russmark inte bara efter att vara en tydlig och viktig röst i branschen, utan också att leda Fastighetsmäklarförbundets (FMF) operativa arbete i att stödja mäklarna för att bäst möta dessa nya utmaningar.

”FMF kommer att arbeta proaktivt för att förbättra förhållandena för alla fastighetsmäklare i branschen. Vi kommer att kämpa för ökad förståelse, rättvisa regler och stödja mäklarna genom en tid av förändring. Jag ser fram emot ett nytt år där vi tillsammans kan frambringa lite upprättelse och ta revansch för mäklarkåren,” säger Carola Russmark.

Bortsett från att branschen alltid präglats av stora risker och låg trygghet, har kraven på mäklarna ökat. Under de tre senaste åren har vi sett ny fastighetsmäklarlag, bostadsrättslag och utökade regler kring penningtvätt och redovisning av indirekt nettoskuldsättning, träda i kraft.

Russmark som innan årsskiftet var VD på ­­­Alexander White Fastighetsmäkleri i Stockholm, reflekterar över hur rättvisa, effektiva och väl de nya regelverken fyller sitt syfte. Hon tar upp frågan om hur några få oseriösa aktörer ska få fortsätta påverka hela mäklarkåren i sin strävan att förbättra yrkesstatusen och skapa en starkare och mer hållbar bransch. Samtidigt som Russmark betonar vikten av att fortsatt driva ett konstruktivt samarbete med FMI om penningtvätt och indirekt nettoskuldsättning, och hur FMF kommer att förbli mäklarkårens förlängda röst i dessa frågor.

Årets sista webbinarium flyttat till 19e december

Tisdagen 19e december, klockan 09.00-10.00 är det dags för webbinarium. I perfekt timing med morgonkaffet serveras en sammanfattning av året som gått hos FMI och FRN som du inte vill missa.

Inför årsskiftet är det dags att summera året som gått hos Fastighetsmäklarinspektionen och Fastighetsmarknadens Reklamationsnämnd. Under Webbinariet uppmärksammar våra juridiska experter, Claes Lood och Mikael von Schedvin viktiga avgöranden och hur dessa påverkar god fastighetsmäklarsed.

Webbinariumet kräver ingen anmälning. Länk skickas ut till samtliga medlemmar via mejl dagen innan och publiceras under kurser på hemsidan. Eventuella frågor skickas till kansli@fmf.se.

Du kan läsa om webbinariet här.

Frida Norberg Kommunikation- och säljansvarig

Hon vill nå branschens fastighetsmäklare

Frida Norberg är Fastighetsmäklarförbundets (FMF) nya kommunikation- och säljansvarig sedan 6 november.

– Det känns härligt att få komma in i ett litet, snabbt och modernt förbund med möjligheten att sätta medlemmarnas önskemål högst upp på min to-do-list. Nu ser jag framemot att sätta igång med det roliga arbetet att lära känna våra medlemmar och partners!, säger Frida, som numera finns på plats i Posthuset med resten av Kansliet.

Med en bakgrund inom PR och strategisk kommunikation, kommer Frida in med kompetens som stärker FMF i sitt fortsatta arbete för en digital, lättillgänglig och framtidsanpassad medlemsupplevelse.

­– Fastighetsmäklarförbundet sitter på en kunskapsbank som alla fastighetsmäklare i branschen vill ha. Mitt mål är att få en tightare relation med våra medlemmar för att kunna underlätta deras vardag, fortsätter Frida.

Som medlem i Fastighetsmäklarförbundet FMF, kan du kontakta kansliet på telefon, chatt och email med frågor som rör ditt medlemskap, förbundets tjänster och branschen.

Du hittar kontaktinformation till kansliet här.